Friday, June 22, 2007

* Ο παπά-Ανδρέας των Ανωγείων



Ο ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


Το πρωί στο ναό, το μεσημέρι πρόεδρος ομάδας και το βράδυ εκδότης

Λεβέντης παπάς. Κρητίκαρος. Περπατάει και «βροντάει» ο τόπος. Σου μιλάει και σε κερδίζει από την πρώτη λέξη. Ο παπά-Ανδρέας Κεφαλογιάννης: «Είμαι ο πρώτος κληρικός της μεγάλης αυτής οικογένειας», λέει με περηφάνια. Φοράει το ράσο από τα 21 του. Εδώ και 19 χρόνια. Και το τιμάει. Γέννημα-θρέμμα από τα Ανώγεια. Κοντά 2500 ψυχές. Κυριαρχούν και οι Ξυλούρηδες, οι Σκουλάδες, τα Υακίνθεια (το έργο ζωής του Λουδοβίκου). Για τον εξομολόγο τους, τον δικό τους άνθρωπο, δίνουν τη ψυχή τους. «Είναι αληθινός. Ειλικρινής», λένε γι’ αυτόν με περηφάνια.

Το σπίτι του είναι ανοικτό για όλο τον κόσμο. Η παπαδιά, η Γεωργία και τα τρία κοπέλια, ξέρουν ότι… τον μοιράζονται. Παπάς και πρόεδρος της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας και του σκοπευτικού ομίλου και εκδότης της τριμηνιαίας εφημερίδας «ΑΝΩΓΗ» που κέρδισε βραβεία.

Υπεύθυνος του Αγίου Γεωργίου Ανωγείων. Έβλεπε και αυτός ότι το εκκλησίασμα αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από γυναίκες. Πήρε μια ριζοσπαστική απόφαση: «Θα κάνω δυο λειτουργίες το χρόνο πριν από το Πάσχα και τα Χριστούγεννα αποκλειστικά για άνδρες», ανακοίνωσε. Έφτιαξε και Ιντερνέτ-καφέ.

Η ενορία χορηγεί επίδομα στο τρίτο παιδί κάθε οικογένειας. Επίδομα σε φαντάρους
και φοιτητές. Πριν από δύο χρόνια τον πλησίασε η νεολαία του χωριού: «Παπά-Ανδρέα, θέλουμε να μας βοηθήσεις-του είπαν. Να αναλάβεις την ποδοσφαιρική ομάδα». Σήκωσε τα ράσα και ανέλαβε δουλειά. Αγόρασε αθλητικές στολές και παπούτσια. Συστράτευσε και άλλους συγχωριανούς με οδηγό πάντα την αγάπη τους για τον αθλητισμό και τον τόπο τους. Φέτος η ομάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος Ρεθύμνου. Ανέβηκε στο Περιφερειακό. Κάποια στιγμή, με τους παίκτες του, πήγαν στο Ίδρυμα Αγάπης του νομού. Να δώσουν δώρα στα μικρά. Έπιασε κουβέντα με τη διευθύντρια. Έμαθε τα προβλήματα: πολλά από τα «λουλούδια» είχαν ένα γονιό. «Και τι θα γίνουν, πάτερ, αν τον χάσουν και αυτόν;». Σφίχτηκε η καρδιά του λεβέντη. Η Μονή Αρσανείου χάρισε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων να χτιστεί ένα κτίριο. Απαιτούνται όμως πολλά χρήματα. Μίλησε με το φίλο του, τον Γιάννη Αναστασίου. «Βάζεις τους φίλους σου, βάζω τα παιδιά μου, να γίνει ένα παιχνίδι αγάπης».

Τους είδαμε στο μέσον της εβδομάδας. Στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τους χαιρόμασταν. Γελούσαν και τα μουστάκια του παπά-Ανδρέα. Με το κινητό έδινε παντού λύσεις (στο ring tone, διάλεξε ένα ριζίτικο του Ξυλούρη). Μπάλα δεν έπαιξε. Παρά μόνο για εμάς: «Θα το καθιερώσουμε. Κάθε χρόνο θα είμαστε καλύτεροι». Στις αποσκευές φύλαγε ένα μαντιλέ και ένα μαχαίρι για τον Γιώργο Ορφανό. Και μια μαντινάδα: «Μ’ αληθινά αισθήματα και της καρδιάς μας λόγια / για να θυμάσαι έναν Αϊτό, περήφανο απ’ τα’ Ανώγεια».

Τις επόμενες ημέρες, θα ταξιδέψει στην Κύπρο. Ο Αετός Ανωγείων θα αδελφοποιηθεί με τον Εθνικό Άχνας. Ο παπά-Ανδρέας έχει όνειρα πολλά. Και μεγάλη καρδιά που τους χωράει όλους. Να τον έχει ο Θεός καλά, γιατί τέτοιους κληρικούς έχουμε ανάγκη.


Υπογραφή "Του Θοδωρή Γ. Ντάβελου"


******************************************************************************