Tuesday, July 31, 2007

* Η Ψηφιακή Εποχή Δεν Μπορεί Να Περιμένει



Τι Περιμένουμε; - Το Δ' ΚΠΣ;




Ακούγεται παράδοξο αλλά σε ένα ορεινό χωριό της Βόρειας Εύβοιας, στις γραφικές Καματριάδες, λειτουργεί Ιντερνετ καφέ. Η περιοχή δεν διαθέτει υποδομές για ευρυζωνικές υπηρεσίες, ωστόσο οι ιδιοκτήτες της μονάδας βρήκαν τη λύση, ενδεχομένως επειδή έζησαν επί χρόνια στο εξωτερικό. Μίσθωσαν γραμμές μέσω του μοναδικού ελληνικού δορυφόρου, αγοράζοντας το σχετικό εξοπλισμό, και παρέχουν υπηρεσίες Διαδικτύου. Οχι μόνο στους επισκέπτες τους, αλλά κυρίως στα παιδιά των γειτονικών χωριών, τα οποία αποκτούν την πρώτη τους επαφή με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όταν συνομήλικά τους στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης χειρίζονται με ευχέρεια το Διαδίκτυο.

Σε λίγα χρόνια όλοι θα μπουν στην αγορά απασχόλησης, όμως το ψηφιακό χάσμα που επικρατεί σήμερα προδιαγράφει το μελλοντικό τους εργασιακό περιβάλλον και τις διαφορές στην ανέλιξή τους. Μήπως λοιπόν πρέπει να αντιστρέψουμε την έξυπνη διαφήμιση του ΟΤΕ, με τον ταλαίπωρο πατέρα που προσπαθεί να καταλάβει την ιντερνετική αργκό της κόρης του, και να θέσουμε ως πρώτη προτεραιότητα την εισαγωγή των νέων στην ψηφιακή εποχή; Αυτή είναι άλλωστε η μοναδική λύση για την έξοδο των σημερινών εφήβων από τον αναλφαβητισμό τού αύριο.
Η ανάγκη είναι επιτακτική, ιδίως στην περιφέρεια, όπου οι υποδομές του Ιντερνετ είναι ακόμη υποτυπώδεις και γενιές μαθητών μεγαλώνουν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το πρόγραμμα για το λάπτοπ στα σχολεία φαίνεται ότι επανενεργοποιείται στο πλαίσιο του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αλλά η πλήρης υλοποίησή του θα απαιτήσει χρόνο.
Χρόνος, που λειτουργεί σε βάρος των μαθητών. Από τη στιγμή που το εκπαιδευτικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή δεν παρακολουθεί τις ανάγκες των νέων, η ευθύνη των γονέων μεγαλώνει. Εάν τη θέση του κινητού τηλεφώνου, που έχει προβληθεί ως το φετίχ των εφήβων, πάρει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, θα έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανάδειξη της γενιάς τού αύριο, χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια. Ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.


Υπογραφή "Του Πάνου Αμυρά"


******************************************************************************