Sunday, September 30, 2007

* Χωρίς Σηματοδότες



ΧΩΡΙΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ





Σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας οι Αρχές έθεσαν σε εφαρμογή ένα πρωτοφανές (τουλάχιστον για μας) σχέδιο. Αφαίρεσαν από τους δρόμους τα φανάρια, τα σήματα της Τροχαίας, κάθε υπόμνηση πειθαρχίας και ευ οδηγείν και εμπιστεύθηκαν την κυκλοφορία στους ίδιους τους κυκλοφορούντες.

Εσείς οδηγείτε ή περνάτε πεζοί, εσείς πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη. Σε αντίθεση με εμάς, δηλαδή, που πασχίζουμε με σκληρές ποινές να νουθετήσουμε τους άτακτους οδηγούς, οι Γερμανοί καταργούν τις ποινές, την ίδια την Τροχαία και επικαλούνται τα μαθήματα του Καντ: Σκέψου τι θα γινόταν αν όλοι έπρατταν σαν κι εσένα.

Η ποινή, όπως ξέρουμε, επιβάλλεται αλλά ουδέποτε νουθετεί. Ο φόβος δεν φυλάει πάντα τα έρμα. Αν η ποινή νουθετούσε, τότε η θανατική ποινή θα απέτρεπε όλους τους φονιάδες. Τι δέον γενέσθαι, λοιπόν; Το ιδεώδες είναι ένας πολίτης που έχει εγκολπωθεί τα νομοθετήματα, που έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση, οπότε με την ίδια του την ζωή αφήνει άνεργους δικηγόρους και δικαστές.

Η υπερνομοθέτηση, όπως ισχύει σ’ εμάς, όχι μόνο δεν βάζει στον ίσιο δρόμο, αλλά καθιστά την παράβαση σπορ. Αφού τα πάντα ποινικοποιούνται, τότε η παράβαση είναι σύμφυτη με τη ζωή. Όποιος υπακούει μάλλον είναι κορόιδο. Ίσως είμαστε και η μόνη γλώσσα που το αρχαίο «αγαθός» το λέμε για να δηλώσουμε τον χαζό.



Υπογραφή "Του Κωστή Παπαγιώργη"

******************************************************************************