Πιστεύετε ότι η "Αστυνομία Tης Οικολογίας" θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών;
Το πράσινο φως για τη λειτουργία της Αγροφυλακής άναψε η κυβέρνηση. Οι πρώτοι χίλιοι αγροφύλακες θα διοριστούν αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, ενώ καθήκοντα αρχηγού αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία κ. Δ. Νικολακόπουλος. Οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα.
Οι αγροφύλακες, σε πρώτη φάση, θα κάνουν περιπολίες για να συμβάλουν στην αντιπυρική προστασία και θα εργαστούν με στοιχειώδη εκπαίδευση.
Η κανονική εκπαίδευση των τριών εβδομάδων θα γίνει μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας ότι η λειτουργία της αστυνομίας της οικολογίας επισπεύδεται «για τον πρόσθετο λόγο ότι μεταξύ των ευθυνών και αρμοδιοτήτων της είναι η συνδρομή της στη δασοπυρόσβεση». Η αγροφυλακή θα αποτελεί το «μάτι της εφαρμογής του νόμου» στην ελληνική ύπαιθρο και θα ασκεί στις αγροτικές εκτάσεις και αρμοδιότητες αστυνόμευσης για την εφαρμογή διατάξεων που μεταξύ άλλων αφορούν στην πρόληψη των πυρκαγιών και στη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τους, στην προστασία από τη μόλυνση και τη ρύπανση του εδάφους, στη λαθροθηρία και την παράνομη αλιεία.
Αντιδράσεις
Η ελληνική Αγροφυλακή αποτελεί αυτοτελή υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, λειτουργεί με τους δικούς της οργανωτικούς νόμους και καλύπτει όλη την επικράτεια. Σε πρώτη φάση, συγκροτείται ένα αγροτικό τμήμα στην έδρα κάθε νομού, με εξαίρεση το νομό Αττικής, όπου συγκροτούνται τέσσερα και από δύο στους νομούς Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λαρίσης, Αιτωλοακαρνανίας και Εβρου.
«Δεν μπορεί να υπάρχει σώμα αγροφυλακής στον 21ο αιώνα»σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Απαντώντας στον κ. Πέτρο Ευθημίου ο υπουργός δημόσιας τάξης τόνισε ότι αυτοί δεν είναι ευσεβείς πόθοι, αλλά αναιδείς προσδοκίες.
Ο αρχηγός της Αγροφυλακής κ. Δ. Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Τριχωνίδα Αιτωλοακαρνανίας το 1952. Αποστρατεύθηκε αυτεπάγγελτα στις 8 Ιουνίου του 2005 με το βαθμό του Αντιστρατήγου.
Το χρονικό
- 84 χρόνια ιστορίας κουβαλά ο θεσμός της Αγροφυλακής. Η πρώτη, έστω και ανεπίσημη, σύσταση του θεσμού των αγροφυλάκων χρονολογείται το 1923. Οι αγροφύλακες είχαν αυξημένες αρμοδιότητες στην ύπαιθρο και το προσωνύμιό τους ήταν «δραγάτες».
- Το 1954 συστήθηκε επισήμως ο θεσμός της Αγροφυλακής,με αποκλειστική αρμοδιότητα να προσφέρει υπηρεσίες στην ελληνική ύπαιθρο. Και τότε οι αγροφύλακες είχαν δύναμη ενώ μαζί με τους χωροφύλακες αποτελούσαν την έννομο τάξη και τα «αφτιά και μάτια» των χωριών.
- Το 1984 με το νόμο 1.471, βάσει του οποίου καταργήθηκαν τα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή, η Χωροφυλακή και η Αστυνομία και συνεστήθη η ΕΛ.ΑΣ., καταργήθηκε επίσης και η Αγροφυλακή. Οι υπηρεσίες της υπήχθησαν στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.
- Το 1989 επανιδρύεται η Αγροφυλακή και ένα χρόνο αργότερα, με το νόμο 1.892 προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για τους πολίτες που θα στελέχωναν τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα. Επιλέχθηκαν 1.200 άτομα. Τα ονόματά τους δημοσιεύθηκαν στο Φ.Ε.Κ. 25 της 8ης Σεπτεμβρίου 1993.
- Το 1993 όμως, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και οι 1.200 διοριστέοι έμειναν «εκτός νυμφώνος».
- 5 Ιουλίου του 2007 κατατέθηκε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στη Βουλή, βάσει του οποίου αποκαθίστανται οι 1.200 αδιόριστοι αγροφύλακες του 1993. Ηδη έχουν καταθέσει αιτήσεις.
- 2.985 θέσεις αγρονομικού και πολιτικού προσωπικού θα περιλαμβάνει η νέα προκήρυξη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Υπογραφή "Της Κατερίνας Κατσάβου"
******************************************************************************
1 comment:
I can't read any of this, and I'm too lazy to have it translated.. But nice pic.
Post a Comment