Saturday, January 5, 2008

* Οι Πειρασμοί Της Εξουσίας


ΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ




Η ανάθεση κάθε υψηλού πόστου αργά ή γρήγορα προκαλεί κρίση συνειδήσεως στον τυχερό-άτυχο που αναλαμβάνει τα ηνία. Από αυτό δεν γλιτώνει κανείς.

Η «έξοδος» από τον στενό ιδιωτικό βίο και η αιφνίδια προαγωγή σε κάποια επίζηλη θέση –πράγμα που συνεπάγεται προβολή, αναβάθμιση της προσωπικότητας, ριζική αναθεώρηση του ιδιωτικού χρόνου και των ευθυνών- επιφέρουν σκάνδαλα και δράματα στις ζωές των πολιτικών.

Διαφορετικά δεν γίνεται. Άλλωστε αυτό δεικνύει και η διεθνής εμπειρία. Κάθε ανάληψη θέσης συνεπάγεται και μία παγίδα που στήνει ο ίδιος ο πολιτικός στον εαυτό του.

Είναι ικανός να αντέξει; Διαθέτει την ιδιοσυγκρασιακή ποιότητα να αντεπεξέλθει στις δοκιμασίες και να διατηρήσει την ακεραιότητα του;

Ή μήπως μπαίνει στα βαθιά με την γνωστή σκέψη ότι «επιτέλους, ήρθε και η δική του ώρα;» Η «διαφθορά» (έννοια με μεγάλη ουρά…) απέβη συνώνυμη με την ζωή των υψηλόβαθμων κάθε λογής.

Παραιτήσεις, καταγγελίες, ύποπτοι νεποτισμοί, φέρνουν κάθε τόσο στο προσκήνιο ανθρώπους που δεν άντεξαν στον πειρασμό. Μόλις ανακοινώθηκε η απόπειρα αυτοκτονίας του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα Πολιτισμού, ούτε συμπάθεια δεν προλάβαμε να νιώσουμε για τον άνθρωπο, διότι παρευθύς κυκλοφόρησαν και οι φήμες για «σεξ, χρήματα και βιντεοταινίες».

Το κοστούμι είναι κομμένο από τα πριν· αργά ή γρήγορα, όλους τους περιμένουν να ενδώσουν….


Υπογραφή "Του Κωστή Παπαγιώργη"

******************************************************************************


No comments: