Monday, May 28, 2007

* Άγνωστες Ηχογραφήσεις 1922-1940


Το ρεμπέτικο τραγούδι χωρίζεται σε τρεις δεκαετίες,

(1922-1932, 1932-1942 και 1942-1952).


Στην πρώτη δεκαετία κυριαρχεί το Σμυρναίϊκο και ανατολίτικο στυλ στο ρεμπέτικο τραγούδι. Η καταστροφή της Σμύρνης και η προσφυγιά από την Μικρά Ασία εμπλουτίζουν το Ελληνικό τραγούδι με αμανέδες, ταξίμια, Σμυρνιές τραγουδίστριες και ανατολίτικα όργανα (σάζι, σαντούρι, ούτι, κανονάκι). Τα καφέ-αμάν γίνονται κύριος φορέας αυτής της μουσικής και αρχίζουν οι πρώτες γραμμοφωνήσεις τραγουδιών (στην Αμερική ήδη από το 1910).

Στην δεύτερη δεκαετία έχουμε την αυθεντικότερη έκφραση του ρεμπέτικου τραγουδιού από τους μάγκες των μεγάλων αστικών κέντρων και την αντικατάσταση των ανατολίτικων οργάνων με μπουζούκι, μπαγλαμά και κιθάρα. Την εποχή αυτή (30-40) η ρεμπέτικη μουσική αποτελεί τρόπο ζωής για τους ανθρώπους του περιθωρίου, της φτώχιας , τους αδικημένους από την κοινωνία, τους ναρκομανείς, τους φυλακισμένους.

Στην τρίτη δεκαετία αλλάζει το στυλ των τραγουδιών και κάνουν την εμφάνισή τους οι μουσικές ιδιοφυΐες της εποχής (Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Χιώτης, Μητσάκης και άλλοι). Η μουσική γίνεται περισσότερο πολύπλοκη και δυσκολόπαιχτη. Είναι μια δύσκολη εποχή για τον Ελληνικό λαό.



Οι Άγνωστες Ηχογραφήσεις Ρεμπέτικων Τραγουδιών της δεύτερης δεκαετίας λοιπόν στα 192.0 kb/sec:


ΛΙΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ:


01. Γλέντι Και Χορός (1938) - Γιάννης Παπαϊωάννου

02. Όλες Όμορφες (1936) - Στελλάκης Περπινιάδης

03. Για Μιαν Αγάπη Που 'χασα (1937) - Γιώργος Κάβουρας

04. Απόψε Πια Δε Βάσταξα - Γιάννης Παπαϊωάννου & Κώστας Ρούκουνας

05. Ο Μποέμης (1937) - Στράτος Παγιουμτζής & Στελλάκης Περπινιάδης

06. Σε Γέλασα (1935) - Στελλάκης Περπινιάδης

07. Μία Χήρα Από Την Κοκκινιά - Μαρίκα Καναροπούλου

08. Ένα Λαχείο (1938) - Μάρκος Βαμβακάρης

09. Τώρα Γυρνάς Στις Γειτονιές (1939) - Στράτος Παγιουμτζής & Στελλάκης Περπινιάδης

10. Δε Σε Θέλω (1937) - Στελλάκης Περπινιάδης

11. Μικρούλα Κι Ορφανή - Ιωάννα Γεωργακοπούλου

12. Ο Αντώνης Ο Βαρκάρης (1937) - Στελλάκης Περπινιάδης

13. Τηλεγράφημα Στην Κάρμεν (1938) - Στράτος Παγιουμτζής & Στελλάκης Περπινιάδης

14. Η Κάρμεν Στην Αθήνα (1938) - Μάρκος Βαμβακάρης & Στράτος Παγιουμτζής

15. Το Λάθος - Στράτος Παγιουμτζής & Στέλιος Κερομύτης

16. Ψαραδάκια - Γιώργος Κάβουρας

17. Χίλιες Γυναίκες Γνώρισα - Στράτος Παγιουμτζής)



ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ


ΚΩΔΙΚΟΣ: http://antigrafeas.blogspot.com/


ΜΕΓΕΘΟΣ: 75,89 ΜΒ

******************************************************************************

Wednesday, May 23, 2007

* Βιβλιαγορά





Πάνω στα λιθόστρωτα του Πικιώνη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στήθηκαν και πάλι τα παραπήγματα των εκδοτών και όσοι πιστοί προσέλθετε. Η μαλάγρα είναι τρομερή πια, εκατοντάδες εκδότες εκθέτουν την πραμάτεια τους, συγγραφείς τα ψιλολένε με αναγνώστες και περίεργους, οι περαστικοί αναμετράνε τις ελλείψεις τους, τα βιβλία σαλεύουν πάνω στους πάγκους.

Οπότε η απορία προκύπτει από μόνη της: Ποιοι και πόσοι διαβάζουν σήμερα; Ο τόνος της απαισιοδοξίας αφορά βέβαια τη νεολαία που, παγιδευμένη στους υπολογιστές, στο Διαδίκτυο, στον κινηματογράφο, στα κινητά και στην τηλεόραση, επιδεικνύει ένα θορυβώδες σύμπτωμα ανορεξίας απέναντι στο τυπωμένο χαρτί. Γονείς, δάσκαλοι, φίλοι προσπαθούν να εγείρουν την περιέργεια του κάθε βλαστού: διάβασέ το, θα σου αρέσει.

Η απάντηση είναι πάντα η ίδια: και τι μου χρειάζεται; Ακριβέστερα, η απάντηση έρχεται από τα βάθη του παρόντος που θεοποίησε την τηλεόραση, ταύτισε τη γραφή με την οθόνη και άνοιξε χάσμα βαθύ ανάμεσα στη ζώσα λαλιά και στον γραφτό λόγο.

Παιγμένο στη οθόνη, ένα βιβλίο έχει χάζι, ανήκει στα μάτια, στα αυτιά και στη σωματική στάση του τηλεθεατή, αντίθετα κλεισμένο στον τυπωμένο εαυτό του, ζητώντας από τον νεανία σιωπηρή προσήλωση σε κάτι που δεν μιλάει, καθίσταται ξένο και συχνά εχθρικό. Το σύμπτωμα δεν είναι δικό μας προνόμιο. Ακόμα και προωθημένες ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμετωπίζουν την ίδια σπαζοκεφαλιά. Ας μη βιαζόμαστε πάντως να μιλήσουμε για γενιά άβιβλων νέων. Το πνεύμα έχει μάτια κι από τον κώλο.




    Υπογραφή "Του Κωστή Παπαγιώργη"


    ******************************************************************************

    Tuesday, May 22, 2007

    * Ρεμπέτικα (Συνέχεια)


    Τα Μεταπολεμικά


    Η Σμύρνη υπήρξε το σταυροδρόμι εκείνο στο οποίο συναντήθηκαν οι μουσικές της Ανατολής και της Δύσης. Οι ορχήστρες της (οι λεγόμενες εστουδιαντίνες) έπαιζαν ευρωπαϊκή (με επικρατούντα όργανα την κιθάρα και το μαντολίνο), λαϊκή (με σαντούρι και βιολί) και τουρκική μουσική (με ούτι, κανονάκι). Με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και το τεράστιο κύμα προσφυγιάς που κατέκλυσε την Ελλάδα ήλθε και το αστικό σμυρναίϊκο τραγούδι.
    Οι Μικρασιάτες δημιουργοί για να μπορέσουν να επιβιώσουν φτιάχνουν μουσικά συγκροτήματα. Όργανά τους είναι το σαντούρι και το βιολί. Στην Κοκκινιά θα λειτουργήσουν οι ταβέρνες, που θα τραγουδηθεί το ρεμπέτικο σμυρναίϊκο τραγούδι. Σε αυτά τα κέντρα θα ακουστούν τραγούδια για τον πόνο και τα βάσανα της προσφυγιάς, για τον τεκέ και το χασίς, θύματα του οποίου θα γίνουν πολλοί δημιουργοί του ρεμπέτικου τραγουδιού. Τα πρώτα ρεμπέτικα αναφέρονται κυρίως σε παραβατικές πράξεις και σε ερωτικές σχέσεις ενώ το κοινωνικό στοιχείο στην θεματική είναι περιορισμένο. Πολλοί από τους Μικρασιάτες δημιουργούς του θα στελεχώσουν τις δισκογραφικές εταιρείες, όπως ο Τούντας. Το σμυρναίϊκο ρεμπέτικο θα κυριαρχήσει μέχρι και το 1935.
    Η πολιτιστική ποικιλότητα στην νέα Ελλάδα που δημιουργείται, ενοποιείται και στρέφει το βλέμμα προς την δύση. Μοιραία, τα πολύπλοκα, και απαιτητικά στο παίξιμο, μουσικά όργανα του Καφέ Αμάν, που συν τοις άλλοις “μυρίζουν” Ανατολή, αρχίζουν σιγά-σιγά να χάνουν την απήχησή τους. Η νέα κουλτούρα, που διαμορφώνεται στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, αναζητά τον νέο εκφραστή της. Είναι η ώρα του μπουζουκιού.
    Το μπουζούκι δεν είναι παρά ένα σάζι, ένας ταμπουράς, που στη θέση των κινητών μπερντέδων (τα διαχωριστικά ελάσματα στο μανίκι του οργάνου) έχει τα σταθερά τάστα. Αυτό το γεγονός του αφαιρεί το πλεονέκτημα να αποδίδει τα μόρια (υποδιαιρέσεις των τόνων) που αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα του μικρασιάτικου ήχου. Έτσι, το μπουζούκι προσιδιάζει περισσότερο στην δυτική-συγκερασμένη μουσική παρά στην Μικρασιατική.

    Το καλοκαίρι του 1934 θα εμφανιστεί στον Πειραιά, στην ταβέρνα του Σαραντόπουλου, η “Τετράδα του Πειραιώς”. Έτσι, δημιουργείται η πρώτη κομπανία με μπουζούκι και μπαγλαμά. Αυτοί οι τέσσερις είναι: ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Ανέστης Δελιάς, ο Γιώργος Μπάτης και ο Στράτος Παγιουμτζής. Από τότε η μικρασιατική σχολή του ρεμπέτικου αρχίζει να υποχωρεί και επικρατεί το “πειραιώτικο” ρεμπέτικο. Οι ρεμπέτες, σιγά-σιγά βγαίνουν από τα στενά πλαίσια του τεκέ και της φυλακής και εμφανίζονται σε ταβέρνες, αρχικά ως πλανόδιοι μουσικοί. Το 1938 επιβάλλεται από το καθεστώς του Μεταξά λογοκρισία. Το περιεχόμενο των ρεμπέτικων τραγουδιών αλλάζει αναγκαστικά. Οι αναφορές στο χασίσι, στους τεκέδες και στους ναργιλέδες εκλείπουν.
    Η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού περνάει σε άλλη φάση με το Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος καλείται να το “εξευγενίσει” και να το αποκαθάρει από καθετί πρόστυχο και “χαμηλό”. Αυτό που κατάφερε ο Τσιτσάνης, βγάζοντας το λαϊκό τραγούδι από το περιθώριο, όπου το είχαν τάξει τα “αντικοινωνικά και ανατολίτικα” στοιχεία του, ήταν να το εντάξει σε μία νέα κοινωνική πραγματικότητα: στην ανατέλλουσα νέα τάξη της μεταπολεμικής Ελλάδας, το δυτικό πολιτικό προσανατολισμό και το αστικό όνειρο στο οποίο προσδοκά να ενσωματωθεί μία θολή εργατική τάξη, που στα προσωπικά και κοινωνικά της αδιέξοδα καταφεύγει στην ονειροφαντασία του εξωτικού και στο άπιαστο όνειρο.
    Τα Μεταπολεμικά λοιπόν στα 256.0 kb/sec:


    ΛΙΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ:


    01. Κάτσε Ν' Ακούσεις Μια Πενιά - Πρόδρομος Τσαουσάκης(1946)

    02. Η Αχλάδα Έχει Πίσω Την Ουρά Της - Πρόδρομος Τσαουσάκης & Ιωάννα Γεωργακοπούλου & Βασίλης Τσιτσάνης (1950)

    03. Όμορφη Πειραιώτισσα - Τάκης Μπίνης & Σεβάς Χανούμ (Σεβαστή Παπαδοπούλου (1952)

    04. Η Ξενιτιά - Ντούο Χάρμα (Τόλης Χάρμας & Λίτσα Χάρμα) (1948)

    05. Ποιος Περπατά Στα Σκοτεινά - Στέλλα Χασκίλ ή Σαλονικιά & Νίκος Καλλέργης (1951)

    06. Απ' Την Φτώχεια Βασανισμένος - Θανάσης Ευγενικός ή Σαμιώτης (1954)

    07. Ένα Κι Ένα Κάνουν Δύο - Σωτηρία Μπέλλου & Στελλάκη Περπινιάδη (1948)

    08. Μια Κυριακή Στη Φυλακή - Στέλιος Καζαντζίδης (1953)

    09. Το Γράμμα Του Φαντάρου - Κώστας Ρούκουνας & Έλλη Λάμπο (Ελένη Λαμπίρη) & Απόστολος Καλδάρας (1950)




    Code:


    ΚΩΔΙΚΟΣ (Password): http://antigrafeas.blogspot.com/


    ΜΕΓΕΘΟΣ (Size): 55,26 ΜΒ

    ******************************************************************************

    Monday, May 21, 2007

    * Οι Δέκα Εντολές Του Ανδρέα Παππά



    Οι Δέκα Εντολές Του Ανδρέα Παππά


  • Ου χρησιμοποιήσεις ποτέ ουσιαστικό, όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρήμα.

  • Απόφευγε επιμελώς τη γενική.

  • Αγάπα και αξιοποίησε την άνω τελεία.

  • Αξιοποίησε τα εισαγωγικά, τις παρενθετικές παύλες, και άλλα χρήσιμα «εργαλεία», δίχως να κάνεις κατάχρησή τους.

  • Ου χρησιμοποιήσεις δύο ή και περισσότερα «που» στην ίδια πρόταση («πουπουδισμός»).

  • Ου διολισθήσεις στην κατάχρηση του «και» («καικαιδισμός»).

  • Απόφευγε το αόριστο ένας, μία ,ένα.

  • Μη χρησιμοποιείς χωρίς λόγο το «γύρω από», «πάνω σε», «πέρα από», καθώς και άλλα ανάλογα «τοπικίζοντα».

  • Προτίμησε τις σύντομες και «αυτάρκεις» προτάσεις.

  • Less is more (συγγνώμη για την αγγλικούρα. Δεν είναι πολύ «βιβλική», αλλά είναι τόσο όμορφη, η άτιμη).


    • Υπογραφή "Της Μάνιας Στάϊκου"


      ******************************************************************************

      Sunday, May 20, 2007

      * Ρεμπέτικα


      Τα Προπολεμικά Σμυρναίϊκα


      Στη Νέα Υόρκη του 1926 μια προσφυγοπούλα από τη Κω, η Μαρίκα Παπαγκίκα με τον άντρα της ηχογραφούν και διασώζουν ένα πλήθος απο παραδοσιακά Σμυρναίϊκα. Τι να πρωτοθαυμάσεις, τη φωνή της Παπαγκίκα; το μουσικό επίπεδο των συνεργατών της; το επίπεδο παραγωγής; το ήθος τους;

      «Σμυρναίϊκο πολίτικο, τραγούδι ανατολίτικο, λυπητερό», που μεσουράνησε στην Αθήνα του 1932, με την Εσκενάζη και την Αμπαζή, το Σέμση και τον Τομπούλη, το Λεονταρίδη και το Νούρο, τον Ατραΐδη και τον Νταλγκά, που ξεσήκωναν τους Αθηναίους στα «Καφέ Αμάν». Τον Παπάζογλου, τον Τούντα, τον Σκαρβέλη και όσων άλλων που συμμετείχαν σ’αυτή την πολιτιστική επανάσταση που ανάγκασε τις σκοτεινές δυνάμεις της εποχής να επιβάλλουν λογοκρισία το 1937 για να τη σταματήσουν.



      Νάτα λοιπόν στα 256.0 kb/sec:


      ΛΙΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ:


      01. Απ΄ Την Πόλη Ένας Μόρτης - Αντώνης Νταλγκάς (1935)

      02. Αλανιάρα Μερακλού - Ρόζα Εσκενάζη (1932)

      03. Άντε Ρε Μόρτη Πειραιώτη - Αντώνης Νταλγκάς (1932)

      04. Αδυνάτισα Ο Καϋμένος - Κώστας Μπέζος (1935)

      05. Βαρυποινίτης (Παραδοσιακό) - Σταύρος Καλούμενος (1933)

      06. Γιάννης Χασικλής - Γιώργος Καμβύσης (1931)

      07. Η Μάγκισσα - Στελλάκης Περπινιάδης (1936)

      08. Φτωχοκόριτσο - Κώστας Ρούκουνας (1936)

      09. Μαστούρια - Μαρίκα Φρατζεσκοπούλου (1932)

      10. Ο Ψύλλος - Ρίτα Αμπατζή (1932)




      Code:


      ΚΩΔΙΚΟΣ (Password): http://antigrafeas.blogspot.com/


      ΜΕΓΕΘΟΣ (Size): 58,85 ΜΒ

      ******************************************************************************

      Saturday, May 19, 2007

      * Υπο-γλώσσια

      Ο Ανδρέας Παππάς στο ΒΗΜΑ παραθέτει λέξεις, που χρησιμοποιούνται λαθεμένα όλο και πιο πολύ, αντί για τις ορθές. Αντιγράφουμε:
      «Πληροφόρηση αντί του ορθού πληροφορία (πληροφόρηση είναι η διαδικασία μετάδοσης πληροφοριών). Ερωτηματικό αντί του απλού ερώτημα (ερωτηματικό είναι το σημείο στίξης που μπαίνει στο τέλος μιας φράσης, η οποία πιθανότατα εμπεριέχει ερώτημα).
      Προβληματισμός αντί του ορθού πρόβλημα (οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρούς προβληματισμούς, ενώ βέβαια οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που ενδεχομένως τους οδηγούν σε έντονους προβληματισμούς).
      Διαφοροποίηση αντί του ορθού διαφορά (έχουν μεταξύ τους μεγάλες διαφοροποιήσεις, ενώ βέβαια έχουν μεταξύ τους μεγάλες διαφορές, οι οποίες τους ωθούν ίσως και σε αντίστοιχες διαφοροποιήσεις).»

      Αυτά και πολλά άλλα βρίσκονται στο βιβλίο του, που διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα, με μεγάλο ενδιαφέρον και αποφάσισα να τα μοιραστώ μαζί σας:





      Συγγραφέας : ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

      Εκδότης : ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

      Κατηγορία : ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

      ISBN : 960-03-3680-6

      Σελίδες : 222

      Εξώφυλλο : Μαλακό

      Διαστάσεις : 12X20 εκ

      Κυκλοφόρησε : 2004






      • Πότε βάζουμε άνω τελεία;
      • Πόσα είδη εισαγωγικών υπάρχουν;
      • Πώς θα αποφύγουμε τα διαδοχικά «που»;
      • Τι είναι ο «πουπουδισμός» και τι ο «καικαιδισμός»;
      • Χιονίζει στη δυτική Ελλάδα, ή στη Δυτική Ελλάδα;
      • Δισ. και δις.
      • Παραπάνω και πιο πάνω.
      • Απλώς και απλά, αμέσως και άμεσα.
      • Ετερόκλητος ή ετερόκλιτος;
      • H λεωφόρος ΚηφισίαςΙ δεν υπάρχει!
      • Τι είναι ο «νεολογιοτατισμός» και τι ο «νεογενικισμός»;
      • Γιατί δεν υπάρχουν τρισδιάστατα έργα τέχνης;
      • O Tσέχωφ, ή ο Tσέχοφ;
      • O Tζιότο, ή ο Tζότο;
      • H Σκωτία, ή η Σκοτία;
      • H Mποέμ, ή Oι μποέμ;
      • O Γκάλεν και ο Bίλεμ των Πορτοκαλιών.
      • O Oυίνστον Tσόρτσιλ και ο Φρανκ Tσέρτσιλ.
      • Ένα κρατίδιο με 20.000.000 πληθυσμό!
      • Γιατί η Mπρυζ αλλά η Γάνδη;
      • Γιατί η Βόρεια Αμερική αλλά η βόρεια Αφρική;
      • H Λορένη, η Λοραίνη, η Λορρένη, η Λορραίνη, η Λωρένη, η Λωραίνη, η Λωρρένη, ή η Λωρραίνη;
      • Καλή χημεία και κακή ψυχολογία.
      • Τα ζλόγκαν και τα ζλάιτς.
      • Κρητική ή χολιγουντιανή βεντέτα;
      • Πόση ώρα θα σου πάρει να με πάρεις πίσω;
      • Τα γκολ χρεώνονται, ή πιστώνονται;
      • Πόσο βαθιά έπλεε ο «Ναυτίλος»;
      • Τι γίνεται τελικά με τον καθαρισμό των πισινών.

      Υπογραφή "Η Περιγραφή Είναι Από Τον Εκδότη"

      ******************************************************************************

      Friday, May 18, 2007

      * Κέρματα

      Συνήθως κλείνω με ανέκδοτο ............. Σήμερα λέω να ξεκινήσω αντίστροφα.............



      Κάποιος ήθελε να κάνει σεξ (το λέω κομψά) με μια συνάδελφο του, που δούλευε στο ίδιο γραφείο με αυτόν και του άρεσε πάρα πολύ, αλλά αυτή είχε φίλο και δεν δεχόταν. Μια μέρα, ο τύπος παίρνει την απόφαση και της προτείνει να της δώσει 100 ευρώ, αν καθόταν να την … ευχαριστήσει. Αυτή αρνήθηκε.

      Τότε της λέει ότι αν τον άφηνε, θα ήταν πολύ σύντομος. Θα πέταγε τα χρήματα στο πάτωμα, αυτή θα έσκυβε και μέχρι να τα πιάσει, αυτός θα είχε τελειώσει.

      Η κοπέλα το σκέφτηκε για λίγο και του είπε ότι θα ήθελε να ρωτήσει τον φίλο της. Έτσι τηλεφώνησε στον φίλο της και του εξήγησε την περίπτωση. Εκείνος της λέει: «ΟΚ, ζήτησε 200 ευρώ και πιάσε πολύ γρήγορα τα λεφτά από το πάτωμα, ώστε ο τύπος να μην προλάβει να κατεβάσει ούτε τα παντελόνια του».

      Η κοπέλα λοιπόν λέει στον τύπο ότι δέχεται την πρόταση για 200 ευρώ και ο τύπος συμφωνεί.

      Έπειτα από μισή ώρα ο φίλος της κοπέλας περιμένει ακόμη τηλέφωνο της για να δει τι έγινε. Τελικά μετά από 45 λεπτά της τηλεφωνεί και ρωτάει τι έγινε …

      Και αυτή λαχανιασμένη του απαντάει: «Τον πούστη, πέταξε στο πάτωμα κέρματα»!

      Υπογραφή "Ο Συγγρός"

      *******************************************************************************************

      Ηθικό Δίδαγμα: Για να μη σε «πηδήξουν», να εξετάζεις πάντα σε βάθος μια επαγγελματική πρόταση πριν συμφωνήσεις.


      ******************************************************************************

      Friday, May 11, 2007

      * Η Κυρά Μαρία "Η Σμυρνιά" (Συνέχεια) - ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ

      Μέχρι σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη γυναίκα, έψαξα τις παλιές φωτογραφίες αλλά την δική της δεν την βρήκα. Έπεσαν όμως στα χέρια μου κάτι παλιά δισκάκια των 78 στροφών που μου είχε χαρίσει η κυρά Μαρία "η Σμυρνιά". Χρειάστηκε επίμονη προσπάθεια ετών για να βρεθούν οι υπόλοιποι δίσκοι των 78 στροφών και οι καρτ ποστάλ, της πρώτης περιόδου του Σμυρναίϊκου. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ερασιτεχνικής ενασχόλησης με τον καθαρισμό δίσκων βινυλίου για να φτάσουμε στο σημείο να ακούσουμε τις φωνές των τραγουδιστών της Σμύρνης, που ηχογραφήθηκαν από το 1907 έως το 1913 σε μήτρες από κερί. Και όταν λέω να ακούσουμε, εννοώ της φωνές με τις νταλγκάτζες, τα τέρσα, τις κορώνες και τη δυναμική τους, ώστε να μπορέσουμε να θαυμάσουμε την τέχνη των όσων τραγουδούσαν στις αίθουσες του "Κόρσο" και του "Luna Park", στα σαλόνια με τις δαντέλες, το πιάνο και τις ονομαστικές εορτές, στο "Παρίσι της Ανατολής", αλλά και στις κακόφημες συνοικίες της πόλης. Νάτα λοιπόν στα 256.0 kb/sec:


      ΛΙΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ:

      01. Θα Σπάσω Κούπες - Ελευθέριος Μενεμενλής (1907)

      02. Πριγκιπιώτισσα - Ελληνική Εστουδιαντίνα (1910)

      03. Βουρνοβαλιά - Ελληνική Εστουδιαντίνα (1909)

      04. Παραμάνα - Σμυρναίϊκη Εστουδιαντίνα (1908)

      05. Αχ! Μελαχροινό μου - Ελευθέριος Μενεμενλής (1911)

      06. Το Χασίσι Που Πουλιέται - Γιώργος Βιδάλης (1913)

      07. Δεν Σε Θέλω Πια - Ελληνική Εστουδιαντίνα (1910)

      08. Ανάμνησις Σμύρνης - Ιωάννα Αγγελόπουλου (1906)

      09. Ο Καφές - Γεώργιος Σαβαρής & Τζών Μηλιάρης & Λουσιέν Μηλιάρης (1907)

      10. Πληγές - Γιάνκος Ψαμαθιανός ή Ψαματιάλης (1910)




      Code:


      ΚΩΔΙΚΟΣ (Password): http://antigrafeas.blogspot.com/


      ΜΕΓΕΘΟΣ (Size): 50,70 ΜΒ

      ******************************************************************************

      Tuesday, May 8, 2007

      * H Ερμηνεία Της Λέξης Marketing

      Χωρίς Λόγια .............




      Είστε γυναίκα και βλέπετε έναν όμορφο τύπο σε μία εκδήλωση.
      Τον πλησιάζετε και του λέτε:
      «Είμαι φανταστική στο κρεβάτι»
      Αυτό ονομάζεται άμεση πώληση.

      Είστε σε μία εκδήλωση με φίλες και βλέπετε έναν όμορφο τύπο.
      Μία από τις φίλες σας τον πλησιάζει και του λέει:
      «Είναι φανταστική στο κρεβάτι»
      Αυτό ονομάζεται διαφήμιση.

      Βλέπετε έναν όμορφο τύπο σε μία εκδήλωση. Τον πλησιάζετε και παίρνετε τον αριθμό του τηλεφώνου του.
      Την επόμενη ημέρα τον καλείτε και του λέτε:
      «Γειά, είμαι φανταστική στο κρεβάτι»
      Αυτό ονομάζεται telemarketing.

      Βλέπετε έναν όμορφο τύπο σε μία εκδήλωση. Ισιώνετε το φόρεμα σας, τον πλησιάζετε και τον κερνάτε ένα ποτό.
      Λέτε: «Επιτρέπεται;» και ισιώνετε τη γραβάτα του, πιέζοντας το στήθος σας ελαφρά πάνω στο μπράτσο, και του λέτε:
      «Παρεμπιπτόντως, είμαι φανταστική στο κρεβάτι»
      Αυτό ονομάζεται δημόσιες σχέσεις.

      Είστε σε μία εκδήλωση και βλέπετε έναν όμορφο τύπο.
      Σας πλησιάζει και σας λέει:
      «Ακούω ότι είστε φανταστική στο κρεβάτι»
      Αυτό ονομάζεται αναγνωρισιμότητα του προϊόντος.

      Είστε σε μία εκδήλωση και βλέπετε έναν όμορφο τύπο.
      Σας γουστάρει,
      Αλλά τον πείθετε να πάει σπίτι με τη φίλη σας.
      Αυτό ονομάζεται δίκτυο πωλήσεων.

      Η φίλη σας δεν μπορεί να τον ικανοποιήσει και έτσι σας τηλεφωνεί.
      Αυτό ονομάζεται τεχνική υποστήριξη.

      Είστε στον δρόμο πηγαίνοντας σε μία εκδήλωση όταν συνειδητοποιείτε ότι θα μπορούσε να υπάρχουν πολλοί ωραίοι τύποι στα σπίτια που περνάτε.
      Έτσι σκαρφαλώνετε στη στέγη ενός σπιτιού και αρχίζετε να φωνάζετε:
      «Είμαι φανταστική στο κρεβάτι»
      Αυτό ονομάζεται spam.

      Για τους αδαείς περί το Internet, spam λέγεται ο αδιάκριτος βομβαρδισμός των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων με άχρηστα μηνύματα.

      Υπογραφή "Ο Συγγρός"



      ******************************************************************************

      Sunday, May 6, 2007

      * Η Κυρά Μαρία "Η Σμυρνιά" - ΑΜΑΝΕΔΕΣ

      Σάββατο, ημέρα για όλες τις εργασίες που δεν πρόλαβα να κάνω ή στην πραγματικότητα να ολοκληρώσω μέσα στην βδομάδα.

      Μία από αυτές ήταν και η αρχειοθέτηση παλιών φωτογραφιών.

      Ε, ρε και τη θυμήθηκα, βρίσκοντας μία με το ξαδελφάκι μου έξω από την αποθήκη του παππού στο χωριό. Γύρισα το χρόνο πίσω, θέλησα να θυμηθώ εκείνα τα ανέμελα χρόνια, πού δεν είχαμε προβλήματα, δεν είχαμε άγχος, ΑΠΛΑ ΠΑΙΖΑΜΕ.

      Χαμένος στον χρόνο παρελθόντα, το χέρι έπεσε σε μιά άλλη φωτογραφία, αυτή του κυρ-Γιάννη του άνδρα της κυρά Μαρίας "της Σμυρνιάς". Ήταν η πιο αγαπητή μου "θεία". Μου έκανε όλα τα χατίρια, λες και με ήξερε. Πριν προλάβω να σκεφτώ κάτι εκείνη - "σαν να διάβαζε την σκέψη μου" - μου φώναζε: "Ναι πασά μου θα στο φτιάξω αμέσως", και εγώ είχα πάντα την απορία, μα πως τα ξέρει όλα αυτά. Μέχρι που μια μέρα δεν άντεξα και την ρώτησα. Η απάντηση της χτύπησε τα αυτιά μου λες και την άκουγα πάλι: "Εγώ είμαι Σμυρνιά, γι' αυτό τα ξέρω όλα" και μετά πριν προλάβω να πω λέξη μου λέει: "Θα σου βάλω και την μουσική που σ' αρέσει, πασά μου".
      Μέχρι σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη γυναίκα, έψαξα τις παλιές φωτογραφίες αλλά την δική της δεν την βρήκα. Έπεσαν όμως στα χέρια μου κάτι παλιά δισκάκια των 78 στροφών που μου είχε χαρίσει η κυρά Μαρία "η Σμυρνιά", τα δούλεψα λιγάκι και νάτα λοιπόν στα 256.0 kb/sec:


      ΛΙΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ:

      01. Μανές Μπεήογλου - Αντώνης Νταλγκάς (1929)

      02. Νέβα Ραστ Μανές - Κώστας Ρούκουνας (1935)

      03. Χουζάμ Mανές - Βαγγέλης Σοφρωνίου (1942)

      04. Τσιφτετέλι Mανές - Μαρίκα Καναροπούλου ή Τουρκαλίτσα (1934)

      05. Μανές Της Φυλακής - Γιώργος Παπασιδέρης

      06. Μανές Μινόρε - Κώστας Ρούκουνας

      07. Νεβά Ουσάκ Μανές - Δημήτρης Ατραΐδης

      08. Ουσάκ Μανές - Δημήτρης Αραπάκης

      09. Ραστ Γκαζέλ Μανές - Γιώργος Τσανάκας (1913)

      10. Ραστ Μανές - Κώστας Νούρος (1928)

      11. Σαμπάχ Μανές - Αγγέλα Παπάζογλου

      12. Σμυρναίΐκο Ματζόρε Μανές (ΗΠΑ) - Αμαλία Βάκα



      ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ

      ΚΩΔΙΚΟΣ: http://antigrafeas.blogspot.com/

      ΜΕΓΕΘΟΣ: 63,83 ΜΒ


      ******************************************************************************